Cum să alegeți o oală multifuncțională?
Progresul tehnologic afectează toate sectoarele vieții noastre, inclusiv gătitul. În zilele noastre există pe piață multe ustensile practice, care vă ajută cu pregătirea meselor pentru familia dvs. În ceea ce privește oalele moderne multifuncționale, este posibil să întâlniți următorii termeni:
- oală inteligentă
- de cele mai multe ori este vorba despre o oală multifuncțională, așa cum este descris mai jos
- oală electrică
- de cele mai multe ori este vorba despre o oală multifuncțională, așa cum este descris mai jos
- oală electrică sub presiune
- de cele mai multe ori este vorba despre o oală multifuncțională, așa cum este descris mai jos
- friteuză cu aer cald
- permite coacerea sau chiar prăjirea, în principal prepararea alimentelor in mod sănătos, fără grăsimi
- oală multifuncțională
- înlocuiește mai multe electrocasnice,cu mai multe funcții, este descrisă în detaliu mai jos
- oală multifuncțională sub presiune
- o combinație a oalei clasice sub presiune și a oalei multifuncționale
- aparat pentru fiert orezul
- permite în principal. prepararea exclusivă a orezului și a altor cateva garnituri (hrișcă, cartofi, ...)
- oală pentru pregătirea sous vide
- gătire lentă, alimentele sunt gătite în saci vid, la temperaturi scăzute.
Mai jos ne vom ocupa exclusiv de categoria oală multifuncțională sub presiune, uneori poate fi găsită sub denumirea de OMP.
Oală multifuncțională sub presiune
Economisește timp, energie și oferă diferite opțiuni, care de exemplu nu pot fi realizate de gătitul clasic sub presiune. Majoritatea clienților noștri le achiziționează nu numai pentru apartament, ci și pentru casele de vacanță, unde înlocuiesc mai multe electrocasnice și deci ajută la economisirea spațiului. Simplificată la maxim, funcția acestor aparate poate fi descrisă după cum urmează. Punem alimentele în oală, setăm programul și putem să ieșim din bucătărie. Gătind într-o oală multifuncțională sub presiune nu trebuie să ne facem griji de exemplu că dă mâncarea în foc și murdărește aragazul. În plus, putem menține alimentele calde o anumită perioadă, după finalizarea gătitului. Puteți de asemenea seta și funcția de pornire întârziată, pe care o putem folosi atunci când dorim să programăm gătitul pentru mai târziu.
Ce trebuie să urmăriți atunci când alegeți o oală multifuncțională?
- Raportul preț / funcții și accesorii
O gamă largă de funcții și accesorii ridică bineînțeles prețul produsului, însă nu întotdeauna un preț mai mare înseamnă o echipare mai bogată. De regulă, prețul se află undeva între 330 și 27 00, RON cu TVA. Oalele electrice pot avea următoarele funcții: gătit sub presiune / înăbușire / friteuză cu aer cald / gătit lent / aparat pentru gătit orez / aparat pentru iaurt / aparat pentru fiertul ouălor / încălzirea alimentelor / prăjire sau călire a alimentelor / preparare la abur / sterilizare. Dacă doriți să economisiți cât mai mult timp, energie și ustensile, atunci merită să achiziționați ooală inteligentă cu recipient pentru garnitură, care vă permite să pregătiți garnitura și felul principal într-o singură oală sub presiune. Cuptorul cu aer cald (friteuza) nu face parte din echiparea standard a oalei. Câteodată se întâmplă ca cineva să achiziționeze o oală multifuncțională sub presiunepentru ca apoi să constate cu stupoare că nu o poate folosi pentru copt și gătit la cuptor. Pentru cuptorul cu aer cald este nevoie să plătiți suplimentar. De cele mai multe ori, acesta este soluționat printr-un capac separat, pe care trebuie să îl așezați deasupra oalei.
Atunci când achiziționați o astfel de oală, luați în considerare și posibilitatea achiziționării suplimentare de accesorii sau piese de schimb.
- Numărul de programe
Numărul de programe este legat de funcțiile descrise mai sus. De obicei, numărul acestora este între 15-30 de programe, care diferă prin gradul de presiune și perioada acestuia. Pentruoala multifuncțională sub presiuneurmătoarele programe sunt considerate standard: gătit sub presiune pentru diferite tipuri de alimente, gătit la abur, pregătire pe grătar, înăbușire și coacere.
- Volumul recipientului
În timpul gătitului trebuie să luați în considerare că ¼ din recipient trebuie să rămână liber. Deci alimentele trebuie să încapă în ¾ din recipient. Majoritatea oalelor au un recipient de cca 6 litri, care este suficient pentru pregătitul mâncării unei familii de 4 persoane. Un alt factor limitativ în ceea ce privește gătitul este prepararea garniturii într-un recipient separat, împreună cu felul principal, într-o singură oală. În acest caz, puneți în partea inferioară a oalei alimentele pentru felul principal și deasupra acestuia, pe un suport special, așezați recipientul cu garnitura. Anumiteoale funcționale permit această modalitate de gătire, însă prepararea în acest mod a garniturii reduce pe de altă parte volumul mâncări gătite, fiind posibilă pregătirea mâncării doar pentru 3 persoane într-un recipient de 6 litri. Dacă pregătiți garnitura împreună cu felul principal, în două oale, atunci recipientul de 6 litri va fi suficient pentru pregătirea mâncării pentru 5 persoane.
- Consumul de energie
Consumul de energie influențează viteza de gătire. De cele mai multe ori, consumul de energie se încadrează în intervalul 600 - 1500W.
- Disponibilitatea asistenței pentru clienți
Producătorul sau distribuitorul trebuie să ofere asistență scrisă, într-o limbă care să fie pe înțelesul clientului, în punctul de vânzare. Pe pagina producătorului sau distribuitorului este de obicei această asistență marcată ca și „HelpDesk“. Viteza asistenței o puteți încerca prin simpla adresare a unei întrebări, înainte de cumpărarea produsului.
- Recenzii de la utilizatorii produsului
Merită să citiți recenziile utilizatorilor reali ai produsului, de pe paginile producătorului, paginile de comparare a prețurilor (de ex. price.ro, compari.ro) sau de pe forumuri sau grupuri de pe FB axate pe oale multifuncționale.
- Disponibilitatea rețetelor
Unii producători publică pentru clienții lor rețete pregătite întocmai pentru produsul respectiv. Este un bonus bine-venit și plăcut, care vă poate aduce ceva nou pe masă. Nu este nimic neobișnuit ca și bărbații, care vor aprecia cu siguranță rețetele, săv gătească folosindoala inteligentă. Doamnelor, pregătiți-vă, partenerul dvs. vă va înlocui în bucătărie, și îi va și place sa facă asta
De ce să cumpărați o oală electrică sub presiune?
Ce așteptări puteți avea de la aceasta?
- perioadă mai scurtă de gătire a tuturor meselor
- economisire de energie datorită volumului redus al oalei (decât de ex. al cuptorului clasic) și datorită gătitului sub presiune
- operare simplă (datorită programelor prestabilite, chiar și o persoană mai puțin experimentată poate găti)
- puteți părăsi bucătăria, nu trebuie să stați lângă oală în timpul gătitului (oala electrică are grijă singură de ea)
- funcție de start întârziat
- funcție de menținere a temperaturii mâncării gătite
- mai puține vase murdare
- posibilitatea pregătirii diferitelor mâncăruri, într-o singură oală
- călire - aflați dacă oala aleasă de dvs. este dotată cu această funcție
- gătire sub presiune
- coacerea într-un cuptor cu aer cald - doar în cazul produselor cu cuptor cu aer cald (friteuză)
Pentru gătitul în medie de 5 ori pe săptămână și la preț energetic de 0.8 RON / kWh, veți economisi, dacă folosiți la gătit oala multifuncțională cam 550 RON pe an, iar dvs. veți petrece cu 13 zile mai puțin lângă aragaz.
Oala electrică sub presiunevă oferă aproximativ două săptămâni în plus de timp liber și în plus vă ajută să economisiți bani.
Bucurați-vă de ea!